T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / KARATAY - Karatay Sadreddin Konevi Anadolu İmam Hatip Lisesi

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Tarihte en önemli zaferlerden biri olan Çanakkale Zaferi, kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde verdiği mücadeleyi gösterir. Türk tarihi başta olmak üzere bütün dünya tarihini etkileyen bu zafer, dünya ülkelerindeki güç dengelerini değiştirmiş ve yeniden belirlemiştir. Çanakkale Cephesi; Anadolu halkına umut, azim ve kararlılık aşılamış, Kurtuluş Savaşı meşalesinin yeniden yanmasını sağlamıştır.

Yüzyılın en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale Muharebeleri’nde elde edilen zaferler önemli bir dönüm noktasıdır. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasına zemin hazırlayan bu ilerleyiş, 1. Dünya Savaşı’nın en hassas bölümünü oluşturur. Bu savaşta milletimiz yaklaşık 500 bin evladını şehit vermiş ve muharebelerin zafere taşınmasını sağlayan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkarmıştır.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin Önemi Nedir?

Osmanlı Devleti içten içe yok olmaya başlamış ve dar boğaza girmiştir. Avrupa Devletleri tarafından “Hasta Adam” olarak nitelendirilmiş ve düşman devletleri bu durumdan güç alarak Osmanlı’ya savaş ilan etmiştir. Rusya, Fransa, İtalya ve İngiltere, Osmanlı topraklarına dört bir yandan saldırmıştır. Saldırıya karşı Türk milleti yalnızca askeri birlikler ile değil, eli silah tutan tüm kadınlar ve erkeklerle kendini savunmuştur. Çanakkale Cephesi’nde destansı bir mücadele verilmiş, dünya üzerindeki güç dengelerinde değişme olmuştur. Kazanılan zaferle Türk halkının ne kadar korkusuz ve mücadeleci olduğu ortaya çıkmış, bu durum bütün devletler tarafından görülmüştür.

21-03-202421-03-202421-03-202421-03-202421-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.03.2024 - Güncelleme: 21.03.2024 09:05 - Görüntülenme: 41
  Beğen | 0  kişi beğendi